Hur ofta ska man måla fasaden?

Hur ofta ska man måla fasaden

Hur ofta man behöver måla om sin fasad beror delvis på vart i Sverige man bor och vilken typ av hus som skall målas. Det är stor skillnad på fasadmålning av en trävilla och en putsad fasad, men en vanlig trävilla behöver i vanliga fall inte målas om mer än vart 10–15 år sålänge ni använder träfärg av god kvalité. Dock kan sydväggen på husen längs Västkusten behöva målas så ofta som vart sjätte år.

Viktigt att veta om fasadmålning

När man ska måla om sitt hus är viktigt att veta vilken typ av färg huset har målats med tidigare eftersom man helst ska använda samma färgtyp. Är det t.ex. är alkyd, akrylat, olja, linolja eller slamfärg? Om du inte vet vilken färg huset är målat i kan du skrapa loss lite färg och ta med till din färghandlare så kan de hjälpa dig att välja rätt färg.

Förarbete för fasadmålning

Nyckeln till en snygg och hållbar målning är bra förarbete. Här kommer en enkel förklaring på hur man ska gå till väga när man målar om sin fasad på huset.

1. Börja med att göra rent! Blöt ner ytan och tvätta med rengöringsmedel exempelvis mögeltvätt. Skrubba hårt nedsmutsade ytor med en borste. Slutligen ska du skölja noggrant och låta fasaden torka innan du målar.

2. Skrapa bort lös och flagande färg.

3. Grundmåla fasaden.

Dags att måla

Nu är det dags att måla med den riktiga färgen. Hur du går tillväga här beror på vilken typ av fasad du har. Nedan har vi samlat broschyrer för fasadmålning där ni kan få inspiration.

Tips på broschyrer för fasadmålning